Portmerion, Proportion and Perspective

Ellis, Francis and Messer, Sebastian (2012) Portmerion, Proportion and Perspective. Built and Natural Environment Research Papers, Special Issue: Architecture, 5 (1). pp. 21-40. ISSN 1756-2473

[img]
Preview
PDF
BNERPJournal_2012_for_web.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

The holiday village of Portmerion was created by Bertram Clough Williams-Ellis (1883 1978) over a period of fifty-one years, starting in 1926. It was grade II listed in 1971.

However, Portmerion has become a part of western popular culture rather than of mainstream architectural history. Its use as the setting for the cult 1967 television series “The Prisoner” ensures continued worldwide interest and a constant stream of visitors.

Williams Ellis’ design methods were empirical, initial designs being adjusted by eye on site in close collaboration with trusted builders.

This paper analyses the development of Portmerion as a gesamtkunstwerk; considering the experience of movement through the village as a dynamic composition of shifting vistas, focussing the visitor on a series of constructed views. Through this analysis, Portmerion is revealed as both a manifestation of the architecture of pleasure and an exercise in the pleasure of architecture.

Item Type: Article
Subjects: K100 Architecture
Department: Faculties > Engineering and Environment > Architecture and Built Environment
Depositing User: Sebastian Messer
Date Deposited: 30 Jun 2014 09:16
Last Modified: 08 May 2017 10:33
URI: http://nrl.northumbria.ac.uk/id/eprint/16725

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics


Policies: NRL Policies | NRL University Deposit Policy | NRL Deposit Licence